úterý 25. února 2014

Přečteno: Pod nekonečnou oblohou - Veronica Rossi

-série Nebe
-1.díl
-328 stran
-vydalo nakladatelství Knižní Klub
-1.vydání
-dystopie, postapokalyptický svět,

První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat
zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

Moje zhodnocení: SPOILERY!
Po éře Hunger Games jsem začala vyhledávat i další dystopie a tato už podle názvu vypadala zajímavě.. Teď se poněkud stydím, že jsem si ji nechala až do knižních restů a nesáhla po ní hned jak jsem si ji koupila..
Velmi se mi líbil styl psaní a střídání vyprávění z pohledu jak hlavní hrdinky Árie, tak i jejího protějšku Perryho.
Svět Pod nekonečnou oblohou se skládá ze dvou „světů“ - Lusku (domov Árie), který je uzavřen a technicky na vysoké úrovni, pro kontakt a vzpomínky používají obyvatelé tzv.moudrooko, které nosí vždy u sebe..
Naproti tomu Perryho svět zvaný Obchod se smrtí je divočinou s nepříznivými životními podmínkami..
Oba dva světy jsou od sebe odděleny a překročení hranic se trestá.. Oba světy jsou znepřátelené, jejich obyvatelé proti sobě bojují..
Árie je jednoho dne křivě obviněna z přestupku, který nespáchala a jejím trestem je vyhoštění z Lusku do divočiny Obchodu se smrtí..Je vysazena na poušti, kde má zemřít..Zde se ovšem setkává s Perrym, který sem vyrazil nalézt synovce, jenž byl unesen lidmi z Lusku..
Tak se ti dva seznámí – ovšem je to spíše příměří..Mezi oběma panuje nenávist, nepřátelství a znechucení..
Přeze všechno uzavřou spojenectví..Árie musí opravit své moudrooko, Perry chce zachránit svého synovce..
Tak začíná jejich společné putování..Postupem času se začínají lépe poznávat a jejich nepřátelství se rozpadá..Začíná mezi nimi něco nového...
Perry je obdařen speciálními schopnostmi – dokáže vycítit rozpoložení dalších osob..Jejich náladu a začíná se do Árie stále více vciťovat.. Zamilovávají se do sebe..

Čeká je ovšem ještě spousta zvratů..Dokáže Árie opravit moudrooko a vrátit se domů? A co Perry? Jak může jejich vztah přežít, když by neměl vůbec existovat?

Žádné komentáře:

Okomentovat